30/06/08

Quemer a la Lluç : D’antes y hoije.

Quemer y buer a la Lluç yê tradiçon ! Cunforme se tenga ũas crouas pra gastar cu’la familia y lus amigus, siêmpre se come biên !

Cicuiranus cun fame (Lluç 2007)

A mi tamiên m’apetéce ir a quemer a la Lluç. Tamiên nun me custa nada, yê siêmpre al miu grande amigu Oscar que paga y que Dius l pague a él pu’las cenas qu’alla angulipamus !
Gustaba d’ende vus aperźentar algũas fetugrafies que ya pus nal cadernu, mas achu que valie la péna de las vuôlver a ver assi juntas desta maneira.

Ajuntamiêntu de Cicuiranus (Lluç 2008)

Essa yê de 1966 y reperźenta las mulliêres que faziên las sptadas de carne Mirandéźa. Hoije an die, la couźa nun mudou muitu. Al llume ya nun se fai nal suôlu, mas nun cacharu metalicu adonde puônen alla las braźas.

Nal pote y a la braźa (Lluç 1966)

Mas issu anté depende (parece que stou a oubir a Dalfin :”Quei ? Quiês un pende ?) de las pessonas purqu’hai las qu’inda fazen l llume nal suôlu, cul guiźadu nal pote ! Si home, cum d’antes !

Nal pote y a la braźa (Lluç 2007)

Ũa couźa d’antresse ne la feira, yê las relaçones antre Purtuéźes y Spañoles; La meyor parte dal tiêmpu quandu mus coineçémus vamus a tumar uns copus juntus, quemer ũas cachuôlas y a falar dal que se cuônta pur’ende. La lliêngua uźada yê siêmpre l Spañole purqu’an Aliste ya nun se fala Llionés. Y nun sei purquei mas somus siêmpre nos que tenemus que mus sfurçar a falar la nuôva lliêngua d'eilles !

Purtuéźes y Spañoles quemendu a la meźa (Lluç 1966)

Mas generalmiênte quandu las pessonas nun se coineçan nun se misturan. Talveç d’antes la ourganizaçon de las couźas de la feira pudie ser defrente fazendu que meźmu la giênte d’un lladu y d’outru de la frunteira que nun se coinecie pudie quemer junta. Hoije achu que ya no.


Purtuéźes a la meźa (Lluç 2008)

Tamiên la vida yê defrente, hoije la frunteira fica mas marcada an parte pur cauźa de las mellories an tercomunicaçones qu’acaba pur puner defrenças adonde antes nun las habie (lliêngua nuôva, patriotiźmu nacional,...). Y ne la generaçon mas nuôva se nun fueran abituadus a ir al peis vezinu, pus nun van, y las relaçones nun son tantas.

Nals dies buônus de la feira, astañu pur’eisemplu, houbu bastante pessonas que beniêren cu’la merenda. La curjidade fui que solu lus Spañoles habiên llebadu la tal quemezaina y anté teniên tiêndas y todu, andaban biên purparadus que vus al digu you !
Familia Spañola quemendu la merenda (Lluç 2008)

An relaçon a la culinaira Lluzeira yê de la mas simples que puôde haber, mas cu’lus mas buônus predutus de la raya : carne assada, fumeiru, vinu y trigu.

Nun hai que s’al diga... quemer a la Lluç da siêmpre gustu ! Qu’ende nun se come so dal pratu !!!

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