You eiqui ya vus falei muitas vezes dal fular y dal sou sentidu. Mas niên toda la giênte lu sabe y a las vezes fazen-se las couźas siên saber verdadeiramiênte purquei. Al fular yê ũa bolla de pan, ũa fugaça, mas cun chicha que se fai prencipalmiênte nal Norte de Purtual y solu pala Pascua. An Aliste, tamiên hai quiên la faga y nun solu de chicha cume tamiên d’atun ou de toucinu y issu durante tode l’añu ! Eilli ten ũa forma praina y chaman-la la bolla Alistana.
Mas finalmiênte al fular si ten un sentidu, ten un sentidu perfundu que se perde nals tiêmpus. Hai varias maneiras de fazer un fular. Hai quiên faga ũa fugaça nurmal mas cula chicha, outrus ya ponen uôvus na massa y queda-se al pan dalgu mas secu, mas acumpañadu d’ũa buôna pinga cume al “Lhengua Mirandesa” nunca fai mal a naide !
Outrus ya solu ponen un uôvus siên’l çcachar an drentu la massa juntu cula carne. Açpuis de cuzidu, al pan friu, yê repartidu nũa meźa culs amigs y la famelia toda, dandu lus parabiênes a quiên amassou.
Mas que reperźenta aquesta céna ? Si, falamus de céna, purque na verdade stamus a repurduzir la ultima céna dal Cristu cun tode lus apostulus (la famelia y’ls amigs); la chicha reperźenta l cuôrpu de Cristu, y l’uôvu la sue reźureiçon.
Venga ! Agora que ya sabeis al purquei dal fular ide tods a quemé-lu !
3 comentários:
Aquestu en Salamanca nómase H.ornazu ou fornazu, y ye de chicha de gochu cun güevus tamién, ye muitu asemeyáu
Tien bona pinta ... Esto n'asturies tamien existe y llamase bollu prenahu ... Lleva chorizu dientro !
Oubrigadu pur me dardes lus nomes daquesta bolla aende nas buossas tierras. You nun sei bien purqui'que se chama fular. Y prenahu tamien ye un nome strañu :)
Ua cousa sta cierta, ye buonu !
Enviar um comentário